تماس بگیرید

0903-3030691

تماس بگیرید

0903-3030691

5 تفاوت لوله دقیق بدون درز با سایر لوله‌های فولادی

5 تفاوت لوله دقیق بدون درز با سایر لوله‌های فولادی

لوله‌های فولادی مورد استفاده در صنایع مختلف به دو شکل لوله دقیق بدون درز و لوله‌های درزدار تولید می‌شوند. لوله بدون درز که آن را با نام‌های لوله سیم‌لس یا مانیسمان هم می‌شناسیم، بدون جوشکاری تولید می‌شود و از لحاظ ظاهری دارای سطحی صاف یا اصطلاحا بدون درز است. در حالی‌که لوله‌های درزدار از ورق سیاه یا فولاد کربنی تولید می‌شوند و روی سطح خود یک درز جوشکاری‌شده دارند. 

هر یک از این لوله‌ها دارای انواع مختلف، ویژگی‌ها، کاربردهای خاص و تفاوت‌هایی هستند که بهتر است قبل از انتخاب لوله مناسب درباره آن بدانید. در ادامه این مقاله ما به مهم‌ترین تفاوت‌های لوله دقیق بدون درز و سایر لوله‌ها می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

لوله دقیق بدون درز و انواع آن

لوله دقیق بدون درز همان‌طور که گفتیم نوعی لوله فولادی است که به‌دلیل فرآیند خاص تولید، بدون درز و شکاف تولید می‌شود. برای تولید این لوله از شمش‌های فولادی و سمبه تحت فرآیندهای نورد سرد یا نورد گرم استفاده می‌کنند و این روش تولید نیازی به فرآیند جوشکاری ندارد. 

عدم وجود درز در لوله دقیق، مزایای متعددی دارد که از آن بین می‌توان به استحکام و دوام بالا، مقاومت بسیار خوب در برابر فشار و ضربه، طول عمر و دوام بهتر، قابلیت جریان سیال بدون افت فشار، امکان جوشکاری آسان و ظاهر زیبای این لوله‌ها اشاره کرد.

از لوله مانیسمان در صنایعی مانند نفت و گاز، نیروگاه‌ها، انتقال سیالات تحت فشار، صنایع ساختمانی، صنایع غذایی و دارویی و از لوله‌های دقیق در صنایع هوافضا، خودروسازی، تراکتورسازی و… استفاده می‌شود. در پروژه‌های مختلف برای انتخاب نوع مناسب لوله دقیق بدون درز، بودجه پروژه، کاربرد مورد نظر، شرایط محیطی و فشار و دمای سیالات را در نظر گرفته و سپس لوله مورد نظر را انتخاب می‌کنند. از انواع این لوله می‌توان به لوله دقیق بدون درز نورد گرم، لوله‌های نورد سرد، لوله بدون درز کشش سرد، تیوب، لوله اکسترود اشاره کرد. جالب است بدانید که لوله‌ های دقیق آسیا از بهترین انواع لوله بدون درز هستند که می‌توانید در پروژه‌ها به‌کار ببرید.

لوله دقیق درزدار و انواع آن

لوله درزدار نوع دیگری از انواع لوله فولادی است که به‌دلیل هزینه مقرون‌به‌صرفه به نسبت لوله دقیق بدون درز و فرآیند تولید خاص در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد است. این نوع لوله همان‌طور که گفتیم، از فولاد کربنی یا ورق سیاه تولید می‌شود و سپس تحت عملیات جوشکاری قرار گرفته و تکمیل می‌شود. 

از این لوله‌ها بیشتر برای حمل‌ونقل آب سرد و گرم، صنایع ساختمانی، انتقال سیالات با دبی و فشار بالا و… استفاده می‌شود. لوله‌های درزدار هم انواع مختلفی دارند که از آن میان باید به لوله اسپیرال، لوله درزدار گالوانیزه، لوله درزدار آبرسانی، لوله داربست درزدار و لوله‌های جوش مستقیم اشاره کرد. 

تفاوت لوله دقیق بدون درز و لوله درزدار

تا این‌جا به ویژگی‌ها و تعریف انواع لوله فولادی بدون درز مانیسمان و لوله‌های درزدار پرداختیم و گفتیم که هر یک از انواع این لوله‌ها در صنایع گوناگون کاربرد دارند. مهم‌ترین تفاوت‌های انواع لوله‌های بدون درز و سایر لوله‌ها در روش‌های تولید این لوله‌هاست. با این‌حال سایر تفاوت‌های این لوله‌ها عبارتند از:

تفاوت‌های ظاهری و روش تولید

برای تولید لوله درزدار لبه‌ ورق‌های فلزی به یکدیگر متصل می‌شوند تا یک لوله کامل تولید شود. بنابراین برای تولید این لوله‌ها از جوشکاری (Welding) استفاده می‌کنند. در حالی‌که در فرآیند تولید لوله دقیق بدون درز از روشی به نام اکستروژن (extrusion) استفاده می‌شود که نیازی به جوشکاری یا اتصالات دیگر ندارد. 

برای تولید این نوع لوله یک سنبه مخصوص با چرخش و سرعت زیاد به مرکز استوانه‌ای از شمش فولادی ضربه میزند و آن را به یک استوانه توخالی تبدیل می‌کند. در مراحل بعدی، ضخامت و طول این استوانه تغییر می‌کنند تا در نهایت لوله مورد نظر تولید شود. علاوه‌بر روش تولید، سطح لوله بدون درز کاملا صاف و یکدست است، درحالی‌که سطح لوله درزدار همان‌طور که پیداست یک درز جوش در امتداد لوله دارد و متفاوت است.

تفاوت در مقاومت فشاری و تحمل دما

یکی از تفاوت‌های مهم بین لوله دقیق بدون درز با سایر لوله‌ها تفاوت در مقاومت فشاری است. به‌طور کلی مقاومت فشاری لوله درزدار بیشتر از ۱.۶ مگاپاسکال است. در حالی‌که این عدد برای لوله بدون درز معمولا بالای ۷ مگاپاسکال در نظر گرفته می‌شود. همین موضوع باعث شده، لوله مانیسمان فشار فوق العاده بالا را تحمل کند. از طرفی، لوله‌های درزدار برای تحمل فشار کمتری مناسب هستند. 

به‌طور کلی، لوله‌های بدون درز مانیسمان برای استفاده در تجهیزات با دما و فشار بالا مانند لوله‌های نفت فشار بالا و دیگ‌های بخار بهترین انتخاب محسوب می‌شوند. نباید فراموش کنید که لوله‌های درزدار هم در صورت رعایت استانداردها و کیفیت مناسب جوشکاری، در شرایط مختلف به خوبی عمل می‌کنند.

تفاوت‌های کاربردی

لوله بدون درز دقیق همان‌طور که اشاره کردیم، سطوح فشار بالاتری را تحمل می‌کند و مقاومت بالاتری دارد. به همین دلیل از این لوله در تجهیزات فشار قوی و همین‌طور در صنایع حرارتی که با بویلر کار می‌کنند، استفاده می‌شود. از طرفی درز لوله یا قسمت جوشکاری‌شده در لوله‌های درزدار نقطه ضعف این لوله‌ها محسوب می‌شود و روی عملکرد لوله درزدار تاثیرگذار است. برای مثال، لوله‌های درزدار نسبت به لوله بدون درز فشار کمتری را تحمل می‌کنند. به‌طوری‌که از این لوله‌ها بیشتر برای انتقال سیالات کم فشار مانند گاز و آب استفاده می‌شود.

تفاوت قیمتی

یکی دیگر از تفاوت‌های قابل توجه بین لوله دقیق بدون درز و سایر لوله‌ها در قیمت آن‌هاست. قیمت این لوله‌ها به عوامل مختلفی مانند متریال سازنده، قطر لوله، ضخامت و وزن لوله، استانداردها، تولیدکننده و وضعیت بازار بستگی دارد. با این‌حال می‌توان گفت که قیمت لوله‌های بدون درز بالاتر از لوله‌های درزدار است. دلایل این تفاوت‌ قیمت هم به عواملی مانند روش تولید، کیفیت لوله مورد نظر، مقاومت مطلوب و کاربرد آن‌ها بستگی دارد.

سرعت تولید

تولید لوله‌های درزدار به‌دلیل نیاز به اتصال قطعات و جوشکاری به زمان بیشتری نیاز دارد. درحالی‌که لوله‌های بدون درز مانیسمان به‌دلیل عدم نیاز به جوشکاری و اتصال در زمان کمتر و با دقت بالاتری تولید می‌شوند. فرآیند اکستروژن مراحل و مواد پردازشی کمتری دارد و کوتاه‌تر است. به همین دلیل تولید لوله دقیق بدون درز سریعتر از انواع لوله درزدار انجام می‌شود. در جدول زیر می‌توانید تفاوت‌های دیگر لوله درزدار و سایر لوله‌ها را به‌صورت خلاصه مشاهده کنید.

ویژگیلوله دقیق بدون درزسایر لوله‌ها
ساختارسطح یکپارچه و فاقد درز جوشدارای درز جوش در امتداد لوله
فرآیند تولیدفرم‌دهی و حرارت‌دهی شمش فولادیجوشکاری ورق سیاه
ابعاد لولهامکان تولید در ضخامت و قطرهای کمترتولید با ضخامت و قطرهای بالاتر
مقاومت فشاریمقاومت بالاترمقاومت کمتر
کاربردهاخطوط انتقال سیالات پرفشار مانند نفت و گازخطوط انتقال در صنایع کم‌فشار مانند صنایع ساختمان‌سازی
هزینه و زمان تولیدبالاتر از لوله‌های درزدارهزینه پایینتر
کیفیت سطوح داخلی لولهبسیار مطلوبمناسب
فرآیند کنترل کیفیتدقیق، حساس و پیچیدهساده‌تر از لوله دقیق بدون درز
سرعت تولیدطولانی‌تر از سایر لوله‌هاکوتاه‌تر

بنابراین، خیلی مهم است که در هنگام انتخاب از میان لوله دقیق بدون درز یا سایر لوله‌های درزدار این موارد را در نظر بگیرید. بهتر است برای یک خرید مناسب، به سراغ تولیدکنندگان معتبری بروید که لوله‌های با کیفیت و استاندارد را با تضمین کیفیت و بهترین شرایط به‌دست شما می‌رسانند. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید. نباید فراموش کنید که به‌کارگیری لوله‌های باکیفیت یکی از روش‌های تضمین موفقیت در پروژه‌های گوناگون است. توجه به نکاتی که در این مقاله بررسی کردیم به شما کمک می‌کند تا انتخاب بهتری داشته باشید.

سوالات متداول

  1. ویژگی‌هایی لوله دقیق بدون درز کدامند؟
    بدون درز بودن این نوع از لوله فولادی باعث مقاومت بالاتر در برابر فشار و تنش می‌شود. همچنین، این لوله‌ها دارای دقت ابعادی بالاتری هستند و معمولاً سطح داخلی و خارجی صاف‌تری دارند که برای کاربردهای خاصی مانند صنایع خودروسازی و هوافضا بسیار مناسب است.
  2. هزینه تولید لوله‌های دقیق بدون درز نسبت به سایر لوله‌های فولادی چگونه است؟
    تولید لوله‌های دقیق بدون درز به دلیل فرآیندهای پیچیده‌تر و نیاز به تجهیزات ویژه، عموما هزینه بیشتری نسبت به لوله‌های جوش‌دار یا دیگر انواع لوله‌های فولادی دارد. این هزینه بیشتر به دلیل دقت بالا، کیفیت مواد اولیه و کنترل کیفیت در فرآیند تولید است.
  3. کاربردهایی لوله‌های دقیق بدون درز چیست؟
    لوله‌های دقیق بدون درز به‌خاطر دقت ابعادی و خواص مکانیکی عالی، معمولاً در صنایع حساس مانند صنعت خودروسازی، هوافضا، پتروشیمی و پزشکی استفاده می‌شوند. کاربردهای خاص لوله‌های فولادی دقیق شامل تولید قطعات دقیق، استفاده در سیستم‌های هیدرولیک و پنوماتیک و انتقال سیالات تحت فشار بالا است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *